PÄIVITYKSET

4.2. Pentusuunnitelmia

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:59261 kpl

SIJOITUSKOIRAKO?

Miksi?

Kasvattaminen on kasvattajalle intohimo, harrastus ja erittäin lähellä sydäntä - kuten koirat kokonaisuudessaan. Melko harva pystyy kuitenkaan pitämään kotonaan kovin laajaa "jalostusmateriaalia", sillä aikaa on vain rajallisesti ja tilatkaan eivät aina anna periksi. Itse henkilökohtaisesti koen, että jokaisen koiran on saatava riittävästi omaa aikaa omistajan kanssa, eikä se saa olla vain "osa laumaa". Jotta voin jatkaa rakasta harrastustani, toteuttaa omaa unelmaani, haluan sijoittaa potentiaalisia kasvattejani yhteistyökykyisiin perheisiin.

Mitä?

Sijoitussopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoitusperhe saa koiraan hallintaoikeuden, eli koira asuu perheen kanssa ja elelee siellä tavallista elämää. Sijoituskodin vastuulle kuuluu kaikki koiran normaaliin elämään liittyvät asiat - ruokinta, "kunnossapito", peruskoulutus, tavalliset eläinlääkärikäynnit ja -kulut, perheen haluamat harrastukset jne. Kasvattajalle taas jää koiran omistus-, näytteilleasettamis- ja jalostusoikeus määräajaksi. Tämän lisäksi kasvattaja vastaa kaikista näyttely- ja jalostustoimintaan liittyvistä kuluista.

Sopimuksen mukaan nartulla teetetään 1-2 pentuetta kasvattajan nimiin ja kun sopimus on täytetty, koira siirtyy kokonaisuudessaan sijoitusperheelle ja kasvattajan oikeudet koiraan päättyvät. Mikäli käy niin, että nartulla ei syystä tai toisesta pentuja tehdäkään, kasvattajan oikeudet koiraan päättyvät viimeistään koiran täyttäessä neljä vuotta.

Pennut syntyvät ja kasvavat kasvattajan luona ja pentujen hoito sekä kotien etsintä kuuluu kasvattajalle.

Urosten osalta sopimusehdoista sovitaan erikseen, mutta ajatus uroksen sijoittamisen taustalla on suunnilleen sama.

Miten?

Sijoitussopimus tehdään aina käyttämällä Kennelliiton sijoitussopimusta. Ehdot käydään tarkasti läpi ja molemmille osapuolille tulee olla hyvin selvää, mihin ollaan sitoutumassa.

Sijoitusperhe maksaa kasvattajalle takuurahan, joka vastaa noin puolta koiran arvosta. Kun sopimuksen ehdot ovat täyttyneet (pennut syntyneet ja sijoituskoira luovutetaan takaisin kotiin), kasvattaja maksaa takuurahan takaisin sijoitusperheelle. Mikäli koiran astutus ei syystä tai toisesta onnistu (koirassa ilmenee jokin sellainen sairaus tai vika, että kasvattaja ei halua tai voi käyttää koiraa jalostukseen tai koira ei vain tule tiineeksi), koiran omistus siirtyy sijoitusperheelle takuurahaa vastaan.

Olisiko sijoituskoira hyvä minulle?

Sijoituskoiraa ei missään nimessä kannata hankkia siksi, että se on halvempi vaihtoehto hankkia koira. Sijoituskoiran ottaminen vaatii tiivistä, toimivaa yhteistyötä - koira trimmataan kasvattajan toimesta useammin kuin mitä ehkä kotikoira trimmattaisiin, kasvattaja kuljettaa koiraa näyttelyissä, pentujen ajan koira asuu kasvattajan luona parin kuukauden ajan jne.. Sinun ei tarvitse osallistua näihin suoranaisesti, mikäli et halua, mutta kasvattajan pitää saada koira huomaansa aina tilanteen vaatiessa ja kuljetuksista sovitaan tilanteen mukaisesti. Sinun vastuullasi on pitää huolta siitä, että koira oppii perusasiat ja helpon käsiteltävyyden.

Velvollisuuksista huolimatta sijoitussopimus on mielestäni pääsääntöisesti erittäin hyvä ja monipuolinen sopimus. Teet kasvattajan kanssa tiivisti yhteistyötä, jolloin esim. vaikeampiakin kysymyksiä on ehkä helpompi kysyä. Näet myös ihan erilaisen puolen koiramaailmasta - ovatko ne koiranäyttelyt sittenkään niin kamalia, miltä tuntuu oman koiran pennuttaminen, miten koirani luonnetestissä käyttäytyy.. Kasvattajana haluan tarjota kaiken tietoni ja taitoni kaikille pentujeni ostajille, mutta tiivis yhteistyö tekee sen, että usein tuki on parhaimmillaan juuri näiden sijoitussopimusten yhteydessä.

Jos vielä jotain hyvää voin sijoitussopimuksesta sanoa, niin sijoitussopimuksia solmiessani olen henkilökohtaisesti päässyt tutustumaan upeisiin ihmisiin ja perheisiin, saanut uusia ystäviä ja nähnyt, kuinka helppo yhteistyö on saada toimimaan kunhan molemmat osapuolet niin haluavat! Tässä kohtaa iso kiitos sijoituskoirieni perheille - toivottavasti yhteistyö on myös teidän mielestänne sujunut yhtä kivuttomasti!

Mikäli sijoitussopimus kiinnostaa tai jokin asia jäi mietityttämään, niin soittele tai laita viestiä. Kerron mielelläni kaikesta tarkemmin!